Zaterdag 19 augustus 2023 organiseerden we weer ons jaarlijks shantyfestival in de dorpskern van Noordwijkerhout rondom de Witte Kerk.


Vorig jaar kreeg het festival de naam Willem Geerlings Festival, als eerbetoon aan de man die zoveel voor het koor gedaan heeft.

De man met een groot Bollenhart!
De deelnemende koren waren

De Scheepsjoagers

Het shantykoor De Scheepsjoagers is in 1991 opgericht. In 1991 bestond het dorp Muntendam 600 jaar en werd er een grote revue opgevoerd waaraan bijna het halve dorp meedeed. Na dit evenement wilde een groot aantal mannen blijven zingen en werd het shantykoor opgericht.

Inmiddels zijn De Scheepsjoagers een koor dat zijn sporen in binnen- en buitenland heeft verdiend. Naast optredens tijdens maritieme festivals in alle delen van ons land werd ook het buitenland aangedaan; optredens in o.a.  Berlijn, Hamburg, Bremen, Saarbrücken en zelfs in Polen en Tsjechië hebben het koor een internationale uitstraling gegeven. Een uit ruim zestig mannen bestaand koor met een eigen combo en dit alles onder leiding van onze eminente dirigent Nico Dijkman. Zij wensen de organisatie een geweldig festival en bedanken hen voor de uitnodiging.


Shantykoor  Het Kraaiennest

Shanty-en Folkkoor Het Kraaiennest uit Zevenhuizen  bestaat al sinds 1995. Zij reizen met hun eigen touringcar het hele land af naar allerlei optredens.

Het koor bestaat uit ruim 40 leden inclusief het combo. De mannen zingen teksten in het Nederlands, Engels en Frans, ook Ierse en Schotse ballads behoren in hun repertoire. Shanty-en Folkkoor Het Kraaiennest zingt ook veel in combinatie met bijvoorbeeld een popkoor of kinderkoor, maar ook onlangs nog samen met de Ierse band Rapalje.

De mannen maken van ieder optreden weer een feestje.


Shantykoor Scheveningen

Al meer dan 20 jaar is het Shantykoor Scheveningen een begrip in korenland. Niet alleen op de thuishaven Scheveningen, maar ook ver daar buiten.

De 55 vrouwen en mannen van het koor vormen de bemanning van een gezellig en kwalitatief hoogstaand muzikaal gezelschap.

En waar vrouwen vroeger in de scheepvaart geweerd werden en ongeluk plachten te brengen, vormen zij hier een waardevolle en onmisbare toevoeging aan het geluid en aan de sfeer.

De leden genieten met volle teugen van het zingen van shanties, forebitters en zeemansliederen in meerdere talen, waarbij de ongedwongen en vrolijke wijze waarop zij dit doen kenmerkend is voor hun samenzang. Ze laten zich graag begeleiden door accordeon, gitaar, fluit en slagwerk en ze staan klaar om uw oren te strelen: Shantykoor Scheveningen.


Spakenburgs Visserskoor

Het Spakenburgs Visserskoor uit Spakenburg. In 2024 bestaan zij 30 jaar.

Zij hebben 59 leden waarin onze dirigent Cor Severijnse, 3 accordeonisten en 2 drummers.

Wilt u meer van ons weten kijk dan op de site: https://www.visserkoor.nl

Ook daar kunt u onze spreuk lezen: “Het is geen feest als het Visserskoor niet is geweest”.


Shantykoor De Zilk

Shantykoor De Zilk komt, zoals de naam al zegt, uit De Zilk, een duindorp dat tot de gemeente Noordwijk behoort. Grenzend aan de Noordzee en omringd door duin en bollenvelden is het leven er goed.

Het shantykoor bestaat inmiddels 17 jaar en het enthousiasme voor het koor blijft  onverwijld groot.

Vier accordeonisten, een drummer en een basgitarist, aangestuurd door de enthousiaste dirigente Pauline van Eeden, brengen samen met het 40 koppige koor de shanty’s gepassioneerd ten gehore.

De mannen hebben er duidelijk plezier in en kijken dan ook uit naar het optreden hier in Noordwijkerhout, waar zij al jaren welkom zijn en waar het altijd gezellig is!

Shantykoor De Zilk heeft in haar zeventienjarig bestaan 2 cd’s opgenomen: ‘Los van de Ree’ en ‘Wind in de Zeilen’.


Shantykoor COMPAGNIEZANGERS

Ons koor is in 1989 opgericht in Medemblik en bestaat uit 26 leden, dirigent Joost Doodeman en accordeonist Martien Tijburg. Door de vele jaren heen hebben wij een gevarieerd repertoire opgebouwd van SHANTIES, FORBITTERS en andere ZEEMANSLIEDEREN, in het Engels, Duits, Frans, Zweeds en natuurlijk in het Nederlands. Telkenmale blijkt weer dat tijdens de optredens de shanty een muziek-uiting is, die vele toehoorders aanspreekt en spontaan doet meezingen.                             “Samen zingen is echt leuk”.                

De voorzanger, de shantyman zong vroeger op de grote zeilschepen tijdens het werk een refreinlied welke dan werd meegebruld door de bemanning, waarbij op volle kracht werd geduwd of aan de lijnen getrokken. Het werk aan boord ging op deze wijze sneller en lichter. De gezongen teksten gingen meestal over vrouwen, heimwee en andere zaken.

Wij hopen u allen op één van de komende shantyfestivals te ontmoeten als toehoorders.


Shantykoor De Ringvaartzangers

Het koor is 7 januari 2004 van start gegaan. Ze zijn een gemengd koor van 41 leden. Dit geeft hen de mogelijkheid meer muzikale kleur aan te brengen. Instrumentaal worden zij begeleid door accordeon, banjo, basgitaar en keyboard.

De thuishaven is Weteringbrug, waar zij elke woensdagavond repeteren vanaf medio 2022 onder de deskundige leiding van dirigent Konstantin Roor.

Weteringbrug is een dorpje in het zuiden van de gemeente Haarlemmermeer. In vroeger jaren was de Haarlemmermeer één pot nat, het bestond uit het Leidse meer, het Haarlemmermeer, het Spieringermeer en het Oude Meer. Dus een shantykoor op het droge kon niet uitblijven, gezien het natte verleden.

Het repertoire bestaat uit Nederlands- en Engelstalige shanty’s.

Met veel plezier zingen zij tijdens braderieën, shantyfestivals, in verzorgings- en bejaardenhuizen, maar ook op uw feestje!


Shantykoor ’t Bollenhart
uw gastheer op deze middag

Sinds 2001 heeft Shantykoor ’t Bollenhart een vaste plek in de gezellige gemeenschap van ons dorp. Het koor telt ruim 60 leden, waaronder drie accordeonisten, een toetsenist en spelers op tamboerijn, bongo en mondharmonica.

Er is een uitgebreid en gevarieerd repertoire van zeemansliederen, Hollandse liedjes, gezellige meezingers en een groot aantal kerstnummers. Sinds de oprichting zijn er vele optredens verzorgd.Veel feestelijke bijeenkomsten en jubilea zijn opgeluisterd.

In menig verzorgingshuis in de wijde omtrek is aan de bewoners een plezierige middag of avond bezorgd. Het Bollenhart heeft het sociale gevoel hoog in het vaandel staan.

Heel bijzonder zijn de optredens in de kerstperiode met als hoogtepunten de optredens in Hotel Huis ter Duin in Noordwijk en op Eerste Kerstdag in de Sint Jozefkerk in Noordwijkerhout.

Het koor is inmiddels diep verankerd in de vanouds gezellige gemeenschap van ons dorp.


Onze sponsoren